Tečni naftni plin TNG(propan-butan plin), međunarodno priznata oznaka LPG predstavlja smjesu organski zasičenih ugljikovodika, koji se dobija pri preradi nafte ili iz prirodnog gasa. Nalaze se u gasovitom stanju pri atmosferskom pritisku I temperature 15 C.  Prelazi u tecno stanje pod malim pritiskom od 1,7 – 7,5 bar. LPG se transportuje u tečnom stanju a koristi se za sagorijevanje u gasovitom stanju.

LPG predstavlja  najprihvatljivije  ekoloski čisto gorivo zbog cega ima i siroku primjenu. Koristi se u domačinstvu , industriji , maloj privredi kao engent koji zamjenjuje struju I druga primjenjliva goriva.U posljedene vrijeme sve vecu primjenu ima I kao gorivo za automobile.

Kalorična moč
LPG posjeduje visoku kaloricnu moc oko 50.000 KJ/kg sto odgovara 12.000 Kcal/kg . Ima visok stepen  sagorijevanja sto u  poredjenju  sa drugim vrstama goriva ima sledeci odnos.

Sagorijevanjem 1 kg LPG dobije se jednaka toplota kao i sagorijevanjem : 1,4 litre nafte ; 2 kg uglja ; 6 kg drveta ; 13 kw elektricne energije.